Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tanvald. Vražda nebo sebeobrana?

Tanvaldský případ ze začátku roku už je asi dostatečně známý. Tak jen ve zkratce. V prvních hodinách nového roku zde došlo, ze zatím nezjištěných příčin, ke střetu dvou mladých mužů na jedné a třiašedesátiletého muže na druhé straně. Výsledkem je jeden mrtvý, jeden postřelený a jeden pořezaný. Policie zatím nikoho neobvinila a případ se stále šetří..

Až potud bohužel celkem běžná záležitost. Jenže zde došlo ke střetu romů s „neromem“ a to začíná teprve ta pravá „mediální žeň“!

Na světlo světa se tak postupně dostalo mnoho verzí a dohadů, z nichž se postupně vytříbily zhruba dvě.

 

První je verze Romů:

Dva bratři z bezproblémové romské rodiny, kteří nikdy nikomu neublížili a všichni v okolí je měli rádi, vyrazili na nový rok popřát své babičce vše nejlepší. Jejich bezstarostnou cestu jim však zkřížil zákeřný vrah, pravděpodobně rasista v podnapilém stavu, který zcela bezdůvodně vytáhl zbraň a začal na oba bratry střílet. Jednoho na místě zabil, ale druhému se podařilo doplazit se, i s těžkým zraněním, domů, kde teprve byl ošetřen a byl odvezen do nemocnice, kde bojoval o svůj život.. O tom jak střelec přišel k řezné ráně na hlavě nic neví, ale „Klidně si to mohl udělat sám, dyť byl úplně mimo!“.

„Normální poprava!“ vykřikuje pak spravedlivě rozhořčený romský kápo, pardon boss, pardon aktivista, na kamery televizí. Otec dvanáctičlenné rodiny, která právě o jednoho člena přišla, pak smutně pokyvuje hlavou a říká „Já mám jasno, pro mě je to smrt za smrt! Vždyť oni ho nechtěli okrást a i kdyby chtěli, nikdo nemá právo po nich střílet!“ a přistrkuje před objektivy, kterých je plný jeho dvoupokojový byt, svého tříletého vnuka, syna to zastřeleného dvaadvacetiletého muže „Přišel o tátu.“. A objektivy cvakají…

 

Jenže je i druhá verze:

Třiašedesátiletý dosud bezúhonný muž byl v poklidu doma, když tu se mu ozval alarm z jeho skladu. Běžel se tedy podívat co se děje. Tady se střetl se dvěma bratry kteří již oba měli bohaté zkušenosti se zákonem a to včetně loupeže, a kteří jej, i podle tvrzení svědků, napadli a způsobili mu řezné poranění na hlavě. V nastalé šarvátce pak vytáhl legálně drženou zbraň a vystřelil zatím nezjištěný počet výstřelů na oba bratry. Jeden klesl k zemi a druhý utekl domů. A zatímco napadený muž se s ještě dvěma svědky pokoušel dát první pomoc jednomu bratrovi, který v té chvíli umíral, druhý zatím doma vykládal báchorku o zranění způsobeném zábavnou pyrotechnikou a nakonec byl odvezen do nemocnice s lehkým povrchovým zraněním břicha, alespoň dle vyjádření mluvčího nemocnice.

To, že střelec byl střízlivý, zatímco oba bratři již měli „líznuto“ asi netřeba dodávat.

 

Tak a teď si vyberte. Dvě verze. Dvě možnosti. Dvě podání. Která je asi pravděpodobnější? Přiznávám bez mučení, že jako rodilý Ostravák s četnými zkušenostmi s „Cigánskými férovkami“ mám jasno. Ano, jsem si vědom, že jsem patrně rasistický a plný předsudků, ale druhá verze se mi zdá daleko pravdivější.

 

Celá věc má ale i jiný rozměr.

Má vůbec člověk právo bránit svůj majetek či život? Já tvrdím a snad budete souhlasit, že ano! Jenže jak, když jsme v česku?

Americe se dá vytýkat spousta věcí, ale jednu jim závidět můžeme. Tam to mají vyjasněno! Pokud někdo ohrožuje majetek či život váš nebo někoho jiného, můžete jej bránit jakýmkoliv způsobem. I tak, že dotyčného zastřelíte. Holt riziko povolání.

Ne tak u nás. Postkomunistická justice, zblbnutá navíc humanistickými idejemi o nedotknutelnosti života a zdraví  za všech okolností, si s podobnými případy úspěšné obrany, která však skončila vážným zraněním, či usmrcením útočníka neví moc rady. Za posledních dvacet let jsme tak byli mnohokrát svědky toho jak před soudem skončil nejen útočník, ale i jeho oběť, která se jen bránila! A tak různí aktivisté hájili práva zločinců, ale nikdo nebránil jejich oběti. Oběť přepadení se pak dostávala do soudní mašinérie, která zkoumala, proč se vůbec bránila, zda mohla utéct, proč nestřílela na nohy či ruce či zda se prostě neměla nechat jednoduše okrást, popřípadě zabít…

A k dovršení kocourkova pak oběť kolikrát odcházela od soudu s větším trestem než útočník!

Pan Šimek to kdysi řekl jasně „V případě, že jste svědky nebo oběti trestného činu, je jediná povolená obrana v této zemi zhruba takto. Zdvihnout prst do výše očí, kývat s ním ze strany na stranu a lehce důrazným hlasem říkat. Ty, ty, ty, to se nedělá! Vše ostatní vás může dovést na lavici obžalovaných.“.

Stejně tak si pamatuji povídání státního zástupce, který kdysi vysvětloval co je dle něj nutná obrana. Ve zkratce. Obrana musí být rovna útoku! Má li útočník holé pěsti, braňte se pěstmi. Má li nůž, vyndejte nůž, jestli má tyč, honem si ji sežeňte atd.

Takový nesmysl!

Každá příručka o obraně říká, že se má využít vše co je dostupné k odvrácení útoku a v takové intenzitě, aby přebil jeho sílu. Podle naší justice bychom však snad měli šermovat s útočníkem nožíky a raději se nechat bodnout první, aby bylo jasné, že to myslel vážně.

Kromě toho, ten kdo podobnou neblahou zkušenost zažil ví dobře jaký je to fofr, jak vám hlavou běží myšlenky a nemáte čas uvažovat nad tím či oním. A také to, že v podobné situaci vám jde jen o to přežít a za každou cenu. Ale po bitvě je každý generál.

Nechci tady divoký západ, nechci aby ovocnáři stříleli po dětech co jim kradou pár jablek. Požaduji ale a snad na to mám právo, aby slušný občan byl před zákonem víc než zločinec. Aby si člověk, který brání sebe, své blízké nebo svůj majetek, mohl být jistý, že s ním pak nebude zacházeno hůř než s tím kdo jej napadl. Aby zločincům přišlo jasné varování, že za důsledky svých činů, nesou zodpovědnost výhradně oni.

Ostatně, kdo s čím zachází, s tím také schází…

A dovětek na závěr. Představme si, že by se vše odehrálo jinak a policie by prvního ledna ráno nalezla v Tanvaldu mrtvolu třiašedesátiletého ubodaného muže. Kolik místa by v médiích zaujala tato zpráva? A kolik prostoru by média věnovala soudnímu přelíčení se dvěma vrahy, mladými bratry? A kdo by tehdy křičel „Smrt za smrt!“?

Asi tušíme, že?

Autor: Jaroslav Trnovec | úterý 10.1.2012 20:15 | karma článku: 40,12 | přečteno: 2673x
  • Další články autora

Jaroslav Trnovec

Mnichov nebyla jen zradou spojenců, ale především našich vlastních elit..

Události předcházející Mnichovské dohodě z roku 1938 i ty, které následovalyjsou dostatečně známé, co mne však nepřestává fascinovat, je rozhodnutí naší tehdejší politické reprezentace podvolit se.

3.10.2018 v 21:00 | Karma: 21,99 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Nejsem z Prahy a do kavárny nechodím. Zemana i tak volit nebudu.

Dnes už je jasné, že Miloš Zeman splnil očekávání a dostal se do druhého kola presidentské volby. Podíváte-li se na nějakou volební mapu, uvidíte, že Zeman vyhrál prakticky všude kromě Prahy.

14.1.2018 v 21:15 | Karma: 40,12 | Přečteno: 3413x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Rvačka o hrad vrcholí. Ale není to jedno?!

Dnes se otevřely volební místnosti k historicky druhé volbě prezidenta naší země. V posledních dnech jsme tak mohli být svědky kampaně jednotlivých kandidátů, různých předvolebních průzkumů a hodnocení toho či onoho.

12.1.2018 v 19:00 | Karma: 13,33 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Silvestrovské oslavy jako symbol selhání integrace a vítací politiky?

Po celém světě se dnes lidé zapojí do tradičních oslav konce roku. Světové metropole očekávají statisíce oslavujících návštěvníků a všechny velká města finišují s organizací oslav.

31.12.2017 v 18:00 | Karma: 41,78 | Přečteno: 2421x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Elektřina jako náhrada spalovacích motorů? Zatím jen snění ekofantastů.

O elektřině se dnes všude mluví jako o pohonu budoucnosti, spalovací motory jsou prý mrtvé a životní prostředí prostě potřebuje, abychom jezdili na nějaký ekologický pohon.

10.11.2017 v 8:00 | Karma: 35,47 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2003x
Běžný člen vymírající střední třídy, smýšlením pravičák se sociálním cítěním...