Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koumák Drábek. Aneb všechno je fajn..

Sociální systém, sociálka, socka, slova, která mají hanlivý podtón, při jejichž vyslovení se mnohým lidem vybaví především spoluobčané, jež si svůj život založili na vybírání štědrých dávek, které jim náš stát dává a kteří tak pravidelně měsíc co měsíc otevírají dveře na různých úřadech této země a se slovy „Tak pani, sme tady pro davky!“ natahují ruku ověšenou zlatem. Takto zjednodušený a zkreslený, i když v mnohých případech bohužel, také pravdivý náhled na sociální systém převládá. Stejně jako názor, že „socka“ je jen výdejním místem dávek pro Romy, aby od nich byl pokoj.

Správný šmoula..ATEO.cz

Je tedy asi dobré si připomenout, že sociální systém, lépe řečeno síť, zahrnuje daleko větší souhrn služeb než prosté výdejní místo dávek. Do sociálního systému patří starost o přestárlé, opuštěné, zdravotně či mentálně postižené lidi. O sirotky, děti drogově závislých, či soudně trestaných osob. Děti či osoby týrané a mučené… O všechny, kteří se z nějakého důvodu nemohou postarat sami o sebe a potřebují pomoc ostatních.

Tedy vše to, co nás odlišuje od opic a středověku, kde slabí a nemohoucí měli prostě smůlu a mohli tak maximálně chcípnout ve škarpě..

Myslím, že člověk může být pravičák jaký chce, ale pokud má srdce, tohle pochopit musí.

Jako člověk, který naštěstí (nebo bohužel?) vstává ráno do práce a do sociálního systému jen přispívá a nikoliv z něj bere, však mám na tento systém i pár požadavků.

Především by skutečně mělo jít o sociální (záchrannou) síť, která zabrání pádu občanů až na dno a rychle a efektivně jim pomůže, pokud to lze, odrazit se zase vzhůru.  

Rozhodně však nemám chuť ze svých daní živit tlustou sociální matraci, na které se může někdo bezostyšně válet, a kterou může ždímat na úkor opravdu potřebných.

Neboli, rád ze svých daní přispěji na elektrický vozík pro dítě po obrně, ale zdravý dvacetiletý chlap, ať jde třeba kopat výkopy nebo uklízet silnice, když chce peníze.

Tohle všechno nám sliboval pan Drábek. Že prý díky své reformě vytvoří štíhlou, účinnou a efektivní sociální síť, která zde bude opravdu jen pro ty potřebné.

Musím přiznat, že pokud jsem na této vládě hledal něco pozitivního, bylo to právě toto.

Zdá se však, že naděje to byla do značné míry (po kolikáté už?) lichá.

 Je fajn pane Drábku, říct, že populace stárne a důchodců přibývá, zatímco ubývá lidí do systému platících a je tedy logické zvednout důchodový věk.

Už ale není fajn neříct, kde ti lidé budou pracovat, když je známou skutečností , že získat zaměstnání po padesátce je mnohdy neřešitelný problém? Už není fajn, že jste v té souvislosti nepřipravil žádné motivační programy pro zaměstnavatele, aby ta místa byla.

Je fajn říci pane Drábku, že lidé se dožívají vyššího věku než kdysi. Bylo by, ale také fajn říct, v jakém to ti lidé bývají stavu. Asi nebudete mít zrovna „fajny pocit“, při nastupování do autobusu Praha – Brno – Ostrava, řízeném dvaasedmdesátiletým řidičem, neb to, že dýchá v Praze neznamená, že bude dýchat i v Brně.  Jasně, říkáte, že ti lidé nemusí pracovat ve stejné profesi, ovšem kde budou pracovat, už nevíte.

Nebo si snad myslíte, že pokud stráví posledních deset let na pracáku, tak nebudou brát ze stejné kasy, pouze jiným oknem?

 Je fajn pane ministře zrušit kojenecké ústavy. I já si myslím, že je mnohem lepší pokud děti vyrůstají v rodině i když je jen pěstounská. Navíc podle různých studií zhruba jen 15 až 20 procent dětí v těchto ústavech je neumístitelných ze zdravotních či jiných důvodů.

Už ale není fajn ignorovat hlasy, které upozorňují na to, že vámi daný termín je absolutně nesplnitelný, protože tolik pěstounů prostě není. Stejně jako to, že by se spíše měl zlepšit systém osvojování, kdy mnohé děti nesmí k adopci jen proto, že rodiče „projevují zájem“, což se projevuje jedním pohledem ročně k vánocům a děti tak překročí věk nejvhodnější pro adopci a v ústavech pak ztvrdnou na pořád..

Já snad jen doplním otázku. A co bude s těmi 15 až 20 procenty, které jsou neumístitelné pro vážné zdravotní nebo mentální komplikace a ano i děti romské, které prstě nikdo nechce? Ty půjdou kam prosím?

 Bylo fajn pane ministře, když jste vyhlásil boj flákačům a práci na černo, neboli zneužívání systému a „válení si šunek“ za peníze daňových poplatníků.

Proč už ale nemám ten fajn pocit z toho, že se vše zvrhává spíše v to, že člověk třicet let pracující, kterému zaměstnavatel zkrachoval, po dvou měsících shánění práce, navlékne oranžovou vestu a vyfasuje metlu, zatímco jiný, který byl vysmátý do teď, se bude smát dál?! Snad to nemá nic společného s tím, že se všichni bojí aby z toho, tak nějak, zase nebyla nějaká ta dyžgryhyminiáce našich nebohých spoluobčanů?!   

 Bylo taky fajn, změnit konečně systém vyplácení dávek a zavést jednotné inkasní místo, které dokáže dost peněz ušetřit.

Už ale není fajn ta lapálie, která se z toho vyvinula. Pravda, velice rychle jste vyvodil osobní odpovědnost a vyhodil nějaké ty vedoucí, kteří to vlastně „všechno“ zavinili..

Bylo by ale fajn přiznat pane Drábku, že jste to byl vy, kdo odmítal kritiku o zbytečně rychlém spuštění neodzkoušeného systému, kdo už i v průběhu ledna, kdy se ukazovalo, že všechno nejde jak na drátkách, tvrdil, že jde jen o mediální kausy a problémy nejsou. A když jste pak připustil, že nějaký „dílčí“ problém je, tak zase nebyl až tak vážný, aby to byla nějaká tragédie.

Ano, mohli bychom škodolibě tvrdit, že úředníci konečně poznali co je to práce a, že netáhlům se konečně znepříjemnil život. Jenže co ti úředníci, kteří se svou práci snaží dělat co nejlépe? Těm jste zakázal si stěžovat, aby se neocitli za druhou stranou přepážky. A co ti, kteří pomoc skutečně potřebují? Ti se mají jít pást?

 Ano pane Drábku, všechno je fajn. Je fajn, že umíte odrážet kritiku, včetně svého propojení na firmy, jež se budou na vaší reformě živit.

Je fajn, že nemáte důvod k odstoupení..

 Možná by, ale, pane Drábku, bylo mnohem více fajn, kdybyste se začal konečně chovat jako skutečný Ministr Práce a Sociálních věcí.. To by byla paráda

 Ale proč, že? Vždyť všechno je fajn…

 

Autor: Jaroslav Trnovec | neděle 5.2.2012 19:00 | karma článku: 30,71 | přečteno: 1540x
  • Další články autora

Jaroslav Trnovec

Mnichov nebyla jen zradou spojenců, ale především našich vlastních elit..

Události předcházející Mnichovské dohodě z roku 1938 i ty, které následovalyjsou dostatečně známé, co mne však nepřestává fascinovat, je rozhodnutí naší tehdejší politické reprezentace podvolit se.

3.10.2018 v 21:00 | Karma: 21,99 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Nejsem z Prahy a do kavárny nechodím. Zemana i tak volit nebudu.

Dnes už je jasné, že Miloš Zeman splnil očekávání a dostal se do druhého kola presidentské volby. Podíváte-li se na nějakou volební mapu, uvidíte, že Zeman vyhrál prakticky všude kromě Prahy.

14.1.2018 v 21:15 | Karma: 40,12 | Přečteno: 3413x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Rvačka o hrad vrcholí. Ale není to jedno?!

Dnes se otevřely volební místnosti k historicky druhé volbě prezidenta naší země. V posledních dnech jsme tak mohli být svědky kampaně jednotlivých kandidátů, různých předvolebních průzkumů a hodnocení toho či onoho.

12.1.2018 v 19:00 | Karma: 13,33 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Silvestrovské oslavy jako symbol selhání integrace a vítací politiky?

Po celém světě se dnes lidé zapojí do tradičních oslav konce roku. Světové metropole očekávají statisíce oslavujících návštěvníků a všechny velká města finišují s organizací oslav.

31.12.2017 v 18:00 | Karma: 41,78 | Přečteno: 2421x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Elektřina jako náhrada spalovacích motorů? Zatím jen snění ekofantastů.

O elektřině se dnes všude mluví jako o pohonu budoucnosti, spalovací motory jsou prý mrtvé a životní prostředí prostě potřebuje, abychom jezdili na nějaký ekologický pohon.

10.11.2017 v 8:00 | Karma: 35,47 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2003x
Běžný člen vymírající střední třídy, smýšlením pravičák se sociálním cítěním...