Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivný puč, podivný prezident a podivný přítel na Bosporu

Podivný puč. Brzy to bude měsíc, co se část Turecké armády, alespoň dle oficiální verze, pokusila převzít kontrolu nad zemí a ukončit vládu prezidenta Erdogana.

To jak celý puč dopadl a hlavně proč je tématem debat všech možných odborníků. Už jen zázračné úniky Erdogana a jiných prominentů režimu, těsně před příchodem vzbouřenců, piloti, kteří měli na mušce letadlo tureckého prezidenta, ale nestříleli, protože jim docházelo palivo a jiná naprosto nelogická rozhodnutí pučistů, prostě musí vést k poznání, že „všechno je jinak“.

Mě osobně všechny události vedou k přesvědčení, že jsou vlastně možné jen tři verze:

1. Naprosté zoufalství armádních velitelů, kteří připravovali puč, narychlo a stylem „Hop nebo Trop“. Což však vede k otázce co je donutilo k takové riskantní operaci. Jinými slovy co na ně Erdogan chystal, že se snažili o takovýto zoufalý pokus jak zvrátit situaci.

2. Naprostý diletantismus armádních velitelů Turecka, což, odmyslíme li si okolnosti, není zrovna skvělá vizitka pro jednu z největších armád členů NATO.

3. Velitelé prostě „sedli na lep“ hrám tajných služeb, dirigovaných Erdoganem. Přičemž se stali figurkami ve hře o získání absolutní moci pro Tureckého prezidenta. Neboť právě takový nezdařený puč, byl přesně tou záminkou, kterou Erdogan potřeboval, aby se mohl zbavit všech svých oponentů.

Pokud se snad někomu zdá být přitažené za vlasy, aby někdo inscenoval, podobnou záležitost, při které umírají lidé, „jen“ pro splnění svých cílů, tak doporučuji zabrousit do historie a to i poměrně nedávné. Vlády a mocní různých zemí byly schopni skutečně všeho, od střílení na vlastní vojáky či civilisty, přes potápění vlastních lodí, až po „zjištění“ přítomnosti zbraní hromadného ničení u nepřátelsky naladěného státu. A to vše pro to, aby bylo možno ukázat na veřejného nepřítele a ospravedlnit své další kroky.

Dle oficiálních vyjádření Turecka hned po potlačení puče, se celé akce na straně rebelů účastnilo jen několik stovek, maximálně tisícovek vojáků.

Jak si tehdy vysvětlit ty desítky tisíc vyhozených, či rovnou uvězněných lidí všech možných profesí, pro které si přichází tajná Turecká policie? Skvělou a hlavně superrychlou prací Tureckých vyšetřovatelů těžko.

I velký naiva, tak musí uznat, že se jen dostalo na „černé listiny“ Erdoganových nepřátel. Protože nyní, stačí každého nepohodlného nařknout z toho, že je pučista nebo alespoň „schvalovač“. Což v současném Turecku absolutně stačí k likvidaci dotyčného.

Jasným vítězem nepovedeného puče, ať už je ve skutečnosti řídil kdokoliv, je tedy Současný Turecký prezident, který tak konečně získal moc, po které toužil.

 

Podivný prezident.

Bašár Asad, je obecně považován za diktátora. Přesto i on se nazývá prezidentem, i on, dle svých slov, bojuje s pučisty a i on sám sebe považuje za největší dobro pro svou zemi. Jaký je tedy rozdíl mezi ním a Erdoganem?

Erdoganovo pojetí demokracie, o které nyní velmi rád hovoří, už svět zná. Zastrašování a likvidace odpůrců, politické procesy, uzavírání kritických novin, či postupná opětovná islamizace země, to vše se dělo už dávno před červencovým pučem.

Když v roce 2013 vypukl v Turecku obrovský korupční skandál, do kterého byla zapojena řada prominentů Erdoganova režimu, včetně jeho syna, vyřešil Erdogan problém po svém.

Policisté, prokurátoři a soudci, kteří byli do vyšetřováni zapojeni, byli jednoduše vyhozeni, aby pak následně nově dosazení vyšetřovatelé konstatovali, že k ničemu takovému nedošlo a že nejsou žádné důkazy..
Erdogan se svou tohou po moci nikdy netajil, několikery snahy o změnu ústavy mu zatrhla opozice v parlamentu. Nyní se to už nestane.

Nezdařený puč, mu konečně vtiskl do rukou veškerou moc a každý kritik, bude jednoduše odstraněn jako příznivec pučistů. Opozice v Turecku tak přestala fakticky existovat. A pokud vůči vládě není žádná opozice, rozhodně nemůžeme mluvit o demokracii.

Už jen ty monstr akce demonstrující, že lid je se svým prezidentem (vůdcem) s povlávajícími rudými prapory mi něco sakra připomínají. A fakt, že ti, kteří v historii také stáli na stupínku před davem, měli všichni pod nosem knírek, je asi jen hloupá náhoda..

 

Podivný přítel na Bosporu.

Někdo by si mohl říci, že nám to může být ukradené. Co je nám po nějakém Turecku, vždyť svých problémů máme dost.

Jenže Turecko je nebo by mělo být, náš spojenec, neboť stejně jako my je členem NATO. Ovšem co je to za spojence, který již několikrát odmítl přispět svým dílem do Aliančních akcí?

Už jen jeho zapojení v boji proti ISIL, kdy dlouhé měsíce odolávalo žádostem o akci vůči těmto teroristům, aby nakonec vyhlásilo válku terorismu a začalo s bombardováním.., bohužel Kurdských jednotek, které jediné, s ISIL bojovaly a za cenu nesmírných obětí s ním, na rozdíl od např. skvěle vybavené Irácké armády, dokázaly i vítězit.

Nemluvě o skutečnostech, které naznačují, že Turecko naopak velmi dlouho s islamisty obchodovalo, stalo se přestupním místem pro zahraniční bojovníky mířícími do Sýrie a vůbec na svém území tolerovalo různé aktivity islamistů. Mimochodem, za zveřejnění podobných informací byli dotyční turečtí novináři posláni do vězení.

Turecko je však také kandidátem pro vstup do EU. Přesto Erdogan neváhá Evropu vydírat výhružkami o vypuštění uprchlíků na evropské území, pomineme li fakt, že řada lidí v Turecku, si z uprchlíků udělala velmi dobrý byznys, kde se i ty střízlivější odhady pohybují v miliardách Eur.

Přes to všechno jak Washington, tak Brusel mlčí. Nejsou žádné silácké projevy o „Nutnosti demokratického řádu, či respektování lidských práv“, jak jsme v minulosti byli zvyklí v jiných případech.

Vídáme jen opatrná prohlášení typu „povytažené obočí“ a především politiku ústupků.

Jsme totiž opět u tzv. „vyšších zájmů“, kde už ta demokracie a práva nejsou až tak důležitá.

USA potřebují Turecko jako protipól Rusku. Vždyť Turecké základny byly jedním z hlavních důvodů, proč bylo Turecko do NATO přijato. A Turecká armáda je jednou z největších v Alianci, i když v podstatě závislá na amerických a německých zbraních. Jenže USA raději bude jednat s diktátorem, než aby se Turecko přiklonilo k Rusku (což se stejně děje).

Stejně tak EU by mohlo zavést proti Turecku hospodářské sankce, vždyť vývoz do EU je 40% Turecké produkce. Jenže k tomu nemá v EU nikdo dost velké „koule“. Rozhodně ne Angela Merkelová, jejíž Německo dnes v Bruselu udává tón, a která Turecko potřebuje k zastavení přílivu uprchlíků do své země, jelikož dnes už jistě ví, že „To nezvládnou..“.

Jsme tedy svědky zrození nevyzpytatelného diktátora, hned za hranicemi EU a to za tichého souhlasu mocných, kteří jindy „vyvážejí demokracii“ o sto šest.

Tak si na to vzpomeňme, až zase budou světu kázat.

 

Autor: Jaroslav Trnovec | středa 10.8.2016 0:11 | karma článku: 36,48 | přečteno: 1934x
  • Další články autora

Jaroslav Trnovec

Mnichov nebyla jen zradou spojenců, ale především našich vlastních elit..

Události předcházející Mnichovské dohodě z roku 1938 i ty, které následovalyjsou dostatečně známé, co mne však nepřestává fascinovat, je rozhodnutí naší tehdejší politické reprezentace podvolit se.

3.10.2018 v 21:00 | Karma: 21,99 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Nejsem z Prahy a do kavárny nechodím. Zemana i tak volit nebudu.

Dnes už je jasné, že Miloš Zeman splnil očekávání a dostal se do druhého kola presidentské volby. Podíváte-li se na nějakou volební mapu, uvidíte, že Zeman vyhrál prakticky všude kromě Prahy.

14.1.2018 v 21:15 | Karma: 40,12 | Přečteno: 3413x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Rvačka o hrad vrcholí. Ale není to jedno?!

Dnes se otevřely volební místnosti k historicky druhé volbě prezidenta naší země. V posledních dnech jsme tak mohli být svědky kampaně jednotlivých kandidátů, různých předvolebních průzkumů a hodnocení toho či onoho.

12.1.2018 v 19:00 | Karma: 13,33 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Silvestrovské oslavy jako symbol selhání integrace a vítací politiky?

Po celém světě se dnes lidé zapojí do tradičních oslav konce roku. Světové metropole očekávají statisíce oslavujících návštěvníků a všechny velká města finišují s organizací oslav.

31.12.2017 v 18:00 | Karma: 41,78 | Přečteno: 2421x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Elektřina jako náhrada spalovacích motorů? Zatím jen snění ekofantastů.

O elektřině se dnes všude mluví jako o pohonu budoucnosti, spalovací motory jsou prý mrtvé a životní prostředí prostě potřebuje, abychom jezdili na nějaký ekologický pohon.

10.11.2017 v 8:00 | Karma: 35,47 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2003x
Běžný člen vymírající střední třídy, smýšlením pravičák se sociálním cítěním...