Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elektřina jako náhrada spalovacích motorů? Zatím jen snění ekofantastů.

O elektřině se dnes všude mluví jako o pohonu budoucnosti, spalovací motory jsou prý mrtvé a životní prostředí prostě potřebuje, abychom jezdili na nějaký ekologický pohon. 

Bohužel při bližším pohledu se ukazuje, že nic není tak zelené, jak vypadá.

Zkusme se tedy na elektromobily podívat také trochu pragmaticky.

Elektromobily jsou EKO.

Elektromobily jsou ekologické již z principu, vždyť jezdí na elektřinu, tudíž nevytváří žádné spaliny plné zabijáckého CO2 nebo pevných částic. Co na tom, že na produkci CO2 se všechna auta světa podílejí asi 0,2 % a například oceány až 41%. Co na tom, že díky filtrům pevných částic, dnes montovaných i do benzínových vozů, se elektromobily dostávají až na 99% toho, co vyprodukují běžná auta. Kromě motoru, totiž tyto částice vznikají především mechanicky, například otěrem pneumatik nebo brzd.

Onen stokrát omílaný argument, že elektromobil nemá žádný výfuk a nezatěžuje tak ovzduší, pak jaksi nepočítá s tím, že se elektřina vyrábí hlavně v tepelných elektrárnách, takže sice nečmoudíte po městě, ale svůj výfuk máte v Prunéřově.

Dojezd.

Výše psané řádky nejsou pro zarytého Ekofandu, žádný argument, to dosažitelný dojezd už je větší páka. Většina elektromobilů prodávaných i na našem trhu se „chlubí“ dojezdem do 300, respektive 250 km. Řada nezávislých testů, však již prokázala, že v reálu je to spíše ještě o 100 km méně.

Vždy si vzpomenu na instruktáž manažera firemní flotily společnosti, která si z marketingových důvodů tři elektromobily pořídila.

„Jsou to jistě zajímavé vozy. Co se týká dojezdu, tak udávaný je 250, reálný asi 150 kilometrů, no a my vám doporučujeme,  brát si je jen na služební cesty do města O..A  (vzdáleného 23 km).“ Po čemž následoval smích.

Například TESLA, celkem neprávem považovaná za lídra trhu, jejíž prodělečné a předražené modely, pravidelně obsazují poslední příčky v hodnocení spolehlivosti, sice už s velkým humbukem ohlásila dosažení dojezdu, rovnajícímu se klasickým vozům. Bohužel zapomíná stejně hlasitě říkat, že jej dosáhla na pečlivě vybrané trati s minimem převýšení, s konstantní rychlostí 40 km/h a s vypnutými zbytečnostmi jako jsou světla, rádio, topení a klimatizace.

Reálné dojezdy se tak nezřídka pohybují kolem sta kilometrů, takže na cestu Praha – Brno na jedno nabití, můžete zapomenout. Navíc, řešit zda si v letních vedrech, či zimních mrazech zapnout klimatizaci nebo topení, abych vůbec dojel, je přinejmenším pofiderní.

Praktičnost elektromobilů, tak zdaleka nedosahuje klasických vozů se stoletým vývojem. Zvlášť když musíte po vybití baterií vůz dobíjet v řádu desítek minut, ne-li hodin.

A propos dobíjení.

Elektromobil můžete dobít dvěma způsoby. Buď přímo ze sítě v řádu několika hodin, nebo použitím rychlonabíječky, která dobu zkrátí na „pár“ desítek minut. Každopádně přijedete domů, připojíte kabel do zásuvky a není co řešit.

Celá idea však dostává trhliny ve chvíli, kdy si uvědomíte, že ne každý bydlí v domě s garáží. Představa jak voláte do třetího patra paneláku „ Marie, hoď mi tu prodlužku!“, je spíše trpce úsměvná. Přesně to vás ale čeká, pokud si dnes ve městě pořídíte elektromobil. A problém to bude i v budoucnu, při masovém rozšíření, totiž bude třeba, aby „svou zásuvku“ mělo každé jednotlivé parkovací místo. A pokud by došlo na splnění snů ekologů a klasické vozy by byly plně nahrazeny elektromobily, bude ve hvězdách nejen to, zda přenosová síť ustojí tak obrovské odběry, ale i to zda budeme schopni vyrobit dost elektřiny, abychom elektromobily mohli nabíjet. Masové rozšíření elektromobilů, totiž přinese další problémy, o kterých se dnes ani nepípne.

Až nás budou miliony.

Cílem ekologů a „zelených“ politiků je plné nahrazení vozů se spalovacími motory elektromobily. I proto v řadě zemí nabízejí vlády různé dotace na nákup eko vozů, úlevy na daních a poplatcích, či parkovné zdarma. Dokud je elektromobilů málo, tak je to bohulibá činnost, ve větším měřítku však nastává problém. Státní kasa chudne.

Jen málokterý motorista si uvědomuje, že více než polovinu ceny paliva tvoří daně odvedené státu. Budu-li brát, a omlouvám se za hrubý výpočet, jako průměrnou cenu litru paliva třicet korun, pak na dani dáte státu plus minus autobus patnáct kaček. Při spotřebě šesti litrů, tedy státu zaplatíte devadesát korun na sto kilometrů. Pokud ročně najedete asi 20 tisíc kilometrů, tak státu jen na dani zaplatíte za rok okolo 18 tisíc korun a to už je pěkná sumička.

A teď si představte, že už jsou jen elektromobily a nikdo nepotřebuje ani kapku paliva. Myslíte si, že stát jen tak přijde o miliardy, které z motoristů má? Kdepak. Stát z vás těch 18 tisíc dostane. Ať už zavedením nových daní nebo třeba poplatku za kilometr. Povinně pak budeme jezdit na roční odečty kilometrů, aby nám za pár dní přišel účet na oněch 18 tisíc, které státu chybí.

Pro někoho to sice nejsou žádné peníze, ale znám mnoho lidí, které by takový účet přivedl do mdlob. A kam se pak poděje proklamovaný levný provoz elektromobilu, asi netřeba říkat.

Ekonomika.

Jedním z dalších častých argumentů uváděných ve prospěch elektromobilů, jsou velice nízké náklady na provoz. Je to logické, klasické palivo, zatížené vysokými daněmi, je oproti elektřině násobně dražší a provoz elektromobilu je tak v současné době jasně ekonomičtější.

Bohužel do ekonomiky provozu, se také musí započítat počáteční cena vozu a tady již elektromobily dostávají  výrazně na frak.  Za cenu luxusních vozů, totiž ekomobily nabízejí kategorii nižší střední třídy, ne-li přímo kategorii malých vozů.

Například jeden z nejprodávanějších eko vozů Nissan Leaf se prodává s cenou kolem 700 tisíc korun, na svých stránkách přitom nabízí, porovnání kolik s tímto vozem ušetříte na provozních nákladech. Pokud zadáte spotřebu běžného paliva 5,6 litrů na sto kilometrů a denní nájezd 100 km, vypočítá vám roční úsporu přes třicet tisíc korun. A to už je argument, že? Jenže takový prostorově srovnatelný Hyundai I20, pořídíte do 300 tisíc korun.  Jednoduché počty, tak ukazují, že bude trvat více než deset let, než začnete s eko vozem skutečně šetřit a je otázka, zda během této doby nebude nutné pořídit sadu nových baterií, což je statisícová investice, která posune náklady do zcela jiných sfér.

Elektrovozy se tak prodávají především v zemích, které na nákup těchto vozů nabízejí štědré dotace. Pokud však zmizí dotace, mizí rychle i zájem o předražená elektroautíčka, což jasně ukázal příklad Dánska a Hongkongu, kde po omezení dotací, klesly prodeje elektromobilů, z tisícových čísel, prakticky k nule.

Spalovací motory nejsou jen v autech.

Spalovací motory najdeme dnes opravdu všude. Samozřejmě, že můžeme po zahradě běhat se sekačkou, za kterou potáhneme kabel, případně se od něj osvobodíme za pomocí předražených baterií. Myslí si však někdo, že dřevorubec půjde do lesa s pilou, do které sebou v krosně potáhne náhradní baterky? A co nákladní vozy? Opravdu dotáhneme troleje do každé vísky? Sešněrujeme s nimi snad každé pole, aby měli zemědělci na co jezdit? Nebo se vrátí ke koním? A co stavební stroje uprostřed ničeho, ty budeme napájet generátorem (na naftu!)?

Představa jak armáda před útokem roztahuje solární panely, aby v poli dobila, ne nepřátelské postavení, ale svou techniku, už pak opravdu vyvolává jen úsměv.

Elektřina může perfektně fungovat v hybridech. Čisté elektromobily mohou ulevit centrům velkoměst, ale v současné době prostě nejsme schopni elektřinou smysluplně nahradit fosilní paliva jako zdroj energie.

Ňákej chytrej Jaryne!

Ano, po přečtení předchozích řádků si to říci můžete. Vždyť o výhodách elektřiny a její skvělé budoucnosti mluví každý, tak co nám to tu ty „Ropáku“ vykládáš!

Inu záleží, koho posloucháte. Výše uvedené skutečnosti nejsou žádné výmysly, ale fakta, která se dají bez problémů dohledat a ověřit.

Mám takovou odvážnou myšlenku, že někdo prostě řekl, že elektřina je ta cesta, další se toho chytil, aby získal politické body a jiný proto, aby měl bezva kšeft.

V elektrickou budoucnost však skutečně nevěří každý. Zatímco někteří šéfové automobilek mluví opatrně spíše o palivových článcích, tak „ lehce kontroverzní“ šéf koncernu Fiat-Chrysler, Sergio Marchionne rovnou prohlásil, že elektromobily budou vyrábět jen přes jeho mrtvolu.

To takový koncern VW, chce do elektromobilů investovat v příštích letech miliardy eur. Hodlá totiž na jejich výzkum uvolnit celých 15% financí určených pro vývoj.

No jo, co ale bude vyvíjet za těch zbylých 85%?

Něco mi říká, že spalovací motory, tu s námi ještě hezkých pár let budou..

 

Autor: Jaroslav Trnovec | pátek 10.11.2017 8:00 | karma článku: 35,47 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Jaroslav Trnovec

Mnichov nebyla jen zradou spojenců, ale především našich vlastních elit..

Události předcházející Mnichovské dohodě z roku 1938 i ty, které následovalyjsou dostatečně známé, co mne však nepřestává fascinovat, je rozhodnutí naší tehdejší politické reprezentace podvolit se.

3.10.2018 v 21:00 | Karma: 21,99 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Nejsem z Prahy a do kavárny nechodím. Zemana i tak volit nebudu.

Dnes už je jasné, že Miloš Zeman splnil očekávání a dostal se do druhého kola presidentské volby. Podíváte-li se na nějakou volební mapu, uvidíte, že Zeman vyhrál prakticky všude kromě Prahy.

14.1.2018 v 21:15 | Karma: 40,12 | Přečteno: 3413x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Rvačka o hrad vrcholí. Ale není to jedno?!

Dnes se otevřely volební místnosti k historicky druhé volbě prezidenta naší země. V posledních dnech jsme tak mohli být svědky kampaně jednotlivých kandidátů, různých předvolebních průzkumů a hodnocení toho či onoho.

12.1.2018 v 19:00 | Karma: 13,33 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Silvestrovské oslavy jako symbol selhání integrace a vítací politiky?

Po celém světě se dnes lidé zapojí do tradičních oslav konce roku. Světové metropole očekávají statisíce oslavujících návštěvníků a všechny velká města finišují s organizací oslav.

31.12.2017 v 18:00 | Karma: 41,78 | Přečteno: 2421x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Volby skončily, budeme mít novou vládu nebo předčasné volby?

Alespoň podle prvních vyjádření lídrů jednotlivých stran to zatím vypadá na to druhé. Otázka je zda politici zohlední potřeby státu nebo svoje.

22.10.2017 v 14:30 | Karma: 21,71 | Přečteno: 630x | Politika

Jaroslav Trnovec

Ostravský dopravní podnik začal být nekompromisní k neplatičům a už se vytahuje rasizmus

Poslední měsíc můžete na některých místech Ostravy vidět zvláštní úkaz. K zastávce plné lidí přijede prázdný autobus nebo tramvaj, ale dovnitř skoro nikdo nenastoupí a spoj odjíždí stejně prázdný, jako přijel.

4.5.2017 v 7:00 | Karma: 43,48 | Přečteno: 2348x | Diskuse| Ostrava

Jaroslav Trnovec

Velký sobotkův pšouk

Co sledoval Bohuslav Sobotka úterním ohlášením demise své vlády, ví asi jen on sám, tedy snad. Stále více se totiž zdá, že se spíše jednalo o jakousi křeč ve snaze udělat něco,

3.5.2017 v 21:46 | Karma: 35,91 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Komunista nechce mluvit o tom, za co bere na radnici plat

Komunální politika je celkem nudná a nezajímavá záležitost, nenabízí velké ideové střety ani nějaké zásadní zvraty ovlivňující celou společnost.

21.4.2017 v 6:09 | Karma: 35,22 | Přečteno: 2255x | Diskuse| Ostrava

Jaroslav Trnovec

EET – konec svobody podnikání, důvod zdražování a krachu hospod? Ne, jen kontrolní nástroj

Nerad platím daně a neznám nikoho kdo je platí rád, vlastně si myslím, že na světě neexistuje nikdo, kdo by je chtěl platit.

1.2.2017 v 7:00 | Karma: 42,43 | Přečteno: 4728x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Dostanou dnes politici vysvědčení?

Dnes skončí krajské a senátní volby. Občané tak opět měli možnost vystavit politikům účet za jejich minulé působení v politických funkcích. Otázkou zůstává, zda tuto možnost voliči využijí, či nikoliv.

8.10.2016 v 13:19 | Karma: 15,92 | Přečteno: 402x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Němečkova změna - nezměna vzdělávání sester

Musím se přiznat, že mám doma zdravotní sestru a možná i proto jsem k tomuto tématu citlivější a patrně také ne zcela nestranný.

10.9.2016 v 0:00 | Karma: 17,84 | Přečteno: 223x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Podivný puč, podivný prezident a podivný přítel na Bosporu

Podivný puč. Brzy to bude měsíc, co se část Turecké armády, alespoň dle oficiální verze, pokusila převzít kontrolu nad zemí a ukončit vládu prezidenta Erdogana.

10.8.2016 v 0:11 | Karma: 36,48 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Opilci přepadli tábor a chtěli souložit s dívkami.

Vedoucí je zachránil a skončil před soudem... A mě se chce řvát! Když jsem si dnes zapnul internet a přečetl si tento článek, zalomcoval se mnou tak silný vztek jako už dlouho ne. Vztek z bezmoci a hlouposti české justice. Proč, si můžete přečíst na odkazu, ale ve zkratce.

2.8.2012 v 15:15 | Karma: 43,83 | Přečteno: 4456x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Koumák Drábek. Aneb všechno je fajn..

Sociální systém, sociálka, socka, slova, která mají hanlivý podtón, při jejichž vyslovení se mnohým lidem vybaví především spoluobčané, jež si svůj život založili na vybírání štědrých dávek, které jim náš stát dává a kteří tak pravidelně měsíc co měsíc otevírají dveře na různých úřadech této země a se slovy „Tak pani, sme tady pro davky!“ natahují ruku ověšenou zlatem. Takto zjednodušený a zkreslený, i když v mnohých případech bohužel, také pravdivý náhled na sociální systém převládá. Stejně jako názor, že „socka“ je jen výdejním místem dávek pro Romy, aby od nich byl pokoj.

5.2.2012 v 19:00 | Karma: 30,71 | Přečteno: 1540x | Politika

Jaroslav Trnovec

Tanvald. Tak ne vražda, ale sebeobrana!

Tak se to potvrdilo. Během minulého týdne policie i státní zástupce konstatovali, že v Tanvaldu nešlo o střelbu mstícího se rasisty na nebohé Romy a tudíž vraždu, ale o střelbu v sebeobraně muže, který „Čelil intenzivnímu útoku dvou mladých mužů.“

15.1.2012 v 21:40 | Karma: 38,75 | Přečteno: 2881x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Tanvald. Vražda nebo sebeobrana?

Tanvaldský případ ze začátku roku už je asi dostatečně známý. Tak jen ve zkratce. V prvních hodinách nového roku zde došlo, ze zatím nezjištěných příčin, ke střetu dvou mladých mužů na jedné a třiašedesátiletého muže na druhé straně. Výsledkem je jeden mrtvý, jeden postřelený a jeden pořezaný. Policie zatím nikoho neobvinila a případ se stále šetří..

10.1.2012 v 20:15 | Karma: 40,12 | Přečteno: 2673x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Pravda o údajném napadení místostarostky Albrechtic...

Z policejního protokolu: Jáj pane policajt, to bylo fšecko úplně jinak, než oni povidají.

17.11.2011 v 21:52 | Karma: 38,86 | Přečteno: 3613x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Trnovec

Svoboda slova VS romská problematika

Redaktoři České televize učinili „závažný“ objev a odhalili další velkou rasistickou rybu, tak se to alespoň může zdát v jejich podání poté co zveřejnili, kterak načapali „rasistu“, pana poslance za ODS Jiřího Šulce.

20.5.2011 v 10:31 | Karma: 39,63 | Přečteno: 2864x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Trnovec

Džonyho chvilka poezie

Véčkaři zase začali bušit na bubínek a ještě k tomu je venku další nahrávka z jejich zákulisí, na které se někteří (Bártík) nevyjadřují zrovna lichotivě o panu prezidentovi. Pádem tímto byl hostem včerejšího Hyde Parku pan předseda John, aby nám trochu objasnil co se to zase děje.

13.5.2011 v 10:26 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Jak papkat oříšek, školení (nejen) pro VeVerky.

Dobrý den, vítám všechny VeVerky na dnešním školení – Jak papkat oříšek. Tímto, také děkuji zde přítomnému Bártíkovi, že se ujal role figuranta. Co budeme potřebovat? Jednu šikovnou VeVerku a oříšek v hodnotě stopadesáti tisíc až půl milionu.

8.4.2011 v 8:44 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2003x
Běžný člen vymírající střední třídy, smýšlením pravičák se sociálním cítěním...