Nejsem z Prahy a do kavárny nechodím. Zemana i tak volit nebudu.

14. 01. 2018 21:15:07
Dnes už je jasné, že Miloš Zeman splnil očekávání a dostal se do druhého kola presidentské volby. Podíváte-li se na nějakou volební mapu, uvidíte, že Zeman vyhrál prakticky všude kromě Prahy.

. I proto se hned na jeho protikandidáta Drahoše, začaly lít kýble špíny, nesmyslů a lží, především za to, že je to prý kandidát „Pražské kavárny“ a že Pražáci zase nechápou „obyčejné“ lidi.

Jenže při bližším pohledu je vidět, že to Zeman vůbec nemá tak jednoznačné. V regionech sice vyhrál, ale jeho protikandidáti měli v součtu mnohem větší zisk než on. Tvrzení, že Zemana chce celá republika, kromě pár Pražských pomatenců není zcela pravdivé. A pokud budou tito lidé v druhém kole volit proti Zemanovi, může začít balit.

Když jsem se ptal voličů Zemana, mezi svými známými na to, proč je jim tak sympatický, dostával jsem různé odpovědi. Mezi nejčastějšími bylo „Nebojí se říci svůj názor, je proti migraci, zastává se obyčejných lidí, kritizuje EU, udělal pro tuto zemi hodně dobrého..“. Pokud jsem se však zeptal co konkrétně tedy pro naši zemi udělal, odpovědí většinou bylo něco ve smyslu „Jseš blb!“ a nebo „V čem je lepší Drahoš?“ atd. Tedy nic.

Zemanovi se vyčítá řada věcí, níže vysvětlím, proč jej za prezidenta nechci já.

Je rusofil a souhlasí se zabráním Krymu.

Tak předně mi vůbec nevadí, že je Zeman nakloněný Rusku. Naše země byla vždycky skvěle extrémní, jednou jsme měli velkého přítele v SSSR, pak zase v západu a USA. Pravdou ale je, že naše malá zem byla vždy obětí mocenských her velkých mocností. Každá má své zájmy a vždy je rozhodující, jaké zrovna jsou, což jsme mohli pocítit v historii již několikrát.

Z historického pohledu si však Rusko ani USA nemají skutečně co vyčítat, vždy šlo především o moc a vliv. Tudíž se dá nalézt mnoho příkladů v historii obou zemí, které z nich anděly rozhodně neudělají. Navíc v dnešním globálním světě, mi často přijde, že jde o jakési pozérství, často určené domácí politické scéně, aby bylo vidět „To jsme jim to nandali co?“.

Zeman prý také schvaluje zabrání Krymu Ruskem. Pravda ale je, že něco takového nikdy neřekl. V onom výroku, kterým se mu to připisuje, pouze zkonstatoval, že zabrání Krymu je hotová věc a nikdo s tím nic neudělá.

Zeman rozhodně neřekl, že je to v pořádku, ani že nám to má být jedno. Problém je v tom, že měl jednoduše pravdu. Zabrání Krymu i následné reakce světa by zabraly samostatný článek, zkrátím to tedy na tom, že západ nejprve podporoval Ukrajinu v odklonu od Ruska, následně se dlouhou dobu tvářil, že věří v zelené mužíky a nechal Rusko dělat si, co chce. Když pak bylo hotovo, zmohl se jen na sankce, které ještě nikdy nedonutili žádný režim ke změně politiky. A co dál, chce si snad západ kvůli Krymu zaválčit? Jinak než silou totiž Krym už Rusku nikdo nevezme, Ukrajinská armáda však na to nemá sílu. Západ tak už jen může jen pokračovat v nesmyslných a neefektivních sankcích nebo přijmout stav jaký je, anebo vyhlásit Rusku kvůli Krymu válku. Žádná jiná možnost není.

Leze do Číně do zadku

No nevím, pokud ano není rozhodně jediný. Stačí se rozhlédnout, jak to vypadá když, se po světě rozlétne Čínská delegace, úsměvy, potřásání rukou a plácání po zádech, na nějaký Tibet nebo lidská práva zapomeňte. Prachy jsou holt prachy.

Nechce migranty z Afriky

No nechce. Já taky ne. Ani vy je nechcete. On je vlastně v Evropě nechce až na pár pomatenců nikdo. Hlavně proto, že nikdo neví co s nimi. Jenže mnoho zemí se už tak navezla do politického korektivismu a antidiskriminačních praktik, že říct něco podobného nahlas je kupodivu v řadě zemí, politická sebevražda..

Kritizuje EU a podporuje referendum i o vystoupení z EU

No jéje, a že je co kritizovat. Na kritice EU není nic špatného a je toho mnoho za co si ji zaslouží. Ale vystoupení z EU je blbost a sám Zeman také říká, že by pro něj nehlasoval. Ten kdo říká, že máme vystoupit, už totiž žádnou alternativu nenabízí, stejně jako se nezmiňuje o případných dopadech. Stačí se podívat co se děje vůči Británii a to je přitom nesrovnatelně významnější země než my. Naše ekonomická a hospodářská závislost na EU a obchodě s ním, by nás v případě vystoupení stála hodně.

Tak co mi sakra vadí?!

No ano, podívám-li se výše, měl bych to tam vlastně Milošovi hodit.

Jenže jak už jsem psal jinde, na nic z toho nemá president vlastně skutečný vliv. Může plácat co chce o Rusku, může a vlastně i musí vozit delegace po světě a tedy i do Číny, může být kritický k politice u nás i ve světě. Chleba kvůli tomu ale levnější ani dražší nebude.

Vzhledem k tomu, jaké má náš prezident pravomoci, je skutečně směšné, když v něm někdo vidí mesiáše, který nás spasí. Ono to dost dobře není možné a ani Zemanovy aktivity ve skutečnosti nepřinesly této zemi nic navíc.

Problém je totiž v nepochopení prezidentské funkce. Presidentská funkce u nás má být funkcí čestnou a váženou. Každý kdo tento úřad vykonává, by měl brát ohled na jeho vážnost a důstojnost.

A právě v tomhle Miloš Zeman selhal. Jeho chování totiž často neodpovídalo tomu jak „vážný“ zastává úřad. Nedokázal potlačit své ego a až příliš se snažil napadat „ústavní zvyklosti“ této země. V době jeho presidentování se stala normou hrubost a vulgarity, které si prostě takovýto ústavní činitel nemůže dovolit. Stejně jako zlomyslnost a pomstychtivost s jakou inscenoval některé hradní akce.

Zeman zcela zapomněl, že prezident sice může být kontroversní a vnášet otázky do společnosti, ale měl by ji také kultivovat. Jak ji ale může kultivovat člověk s chováním a slovníkem dlaždiče? Je to, jako by nám nevadil učitel, který sice umí a zná, ale děti oslovuje „vole, parchante“ nebo „kundo“.

Jinými slovy, Zeman svou roli nezvládl a mě osobně zklamal, protože posledně jsem ho volil.

A pro milovníka bonmotů tak mám taky jeden, „Hulvát v obleku je pořád jen hulvát v obleku. A to, i když je president.“

Autor: Jaroslav Trnovec | neděle 14.1.2018 21:15 | karma článku: 40.12 | přečteno: 3413x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 584 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2003
Běžný člen vymírající střední třídy, smýšlením pravičák se sociálním cítěním...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...